El sector energètic català i l’associació “Entra Agregación y Flexibilidad” van tenir una gran cita a Madrid

El passat dimecres 16 de novembre va tenir lloc a Madrid una gran trobada d’empreses regionals del sector energètic, on diverses empreses, com la catalana Bassols Energia, van donar-se cita. La jornada va estar organitzada per Entra Agregación y Flexibilidad, associació creada l’any 2018 amb l’objectiu de fer possible un sistema elèctric que respongui a les necessitats que l’actual crisi energètica i climàtica planteja. Un sistema elèctric en el que la demanda tingui un paper més actiu, com ja passa a alguns països de la Unió Europea. Bassols Energia, companyia gironina que aposta per les energies renovables i la transició energètica, és una de les empreses cofundadores d’Entra Agregación y Flexibilidad i un dels principals actors de l’associació.

Línies de treball a seguir

L’esdeveniment del passat novembre va tenir com objectiu principal la presentació d’un Full de Ruta elaborat amb la finalitat de definir les línies de treball a seguir en els pròxims mesos i anys, tot establint els principals reptes i objectius del sector energètic. L’objectiu del Full de Ruta és accelerar el compliment dels objectius establerts a nivell europeu i nacional en matèria d’energia per donar resposta a la crisi energètica i climàtica que estem vivint.

A la trobada van assistir diferents empreses i entitats del sector energètic i ho van fer tant de  grans, d’abast nacional, com de locals i d’abast regional, com ara l’empresa olotina Bassols Energia. Un dels punts claus tractat a la jornada va ser el del paper que exerceixen els consumidors en el repte que planteja la crisi energètica i climàtica actual. Així, es va defensar a la trobada la participació de la demanda com un element vital en la lluita per la transició energètica. En aquest sentit, es van definir uns objectius que persegueixen afavorir la participació dels consumidors i garantir un paper rellevant.

Objectius definits al Full de Ruta

  • Explicar el marc general de la flexibilitat de la demanda
  • Identificar el marc jurídic i estratègic per a la flexibilitat a Espanya
  • Establir una sèrie d’objectius de flexibilitat de demanda per a Espanya i per a la UE
  • Exposar mesures i recomanacions per al foment i la promoció de la flexibilitat de la demanda
  • Definir unes línies de treball que facilitin i accelerin la transposició de les Directives Europees.

Solucions a la crisi climàtica i energètica

D’aquesta manera, es va exposar a la trobada que en cas d’activar-se les solucions de flexibilitat proposades per Entra Agregación y Flexibilidad es poden aconseguir millores molt significatives en relació a l’actual context, no només referit a les crisis energètica i climàtica sinó també a la geopolítica. Durant la reunió de ministres d’energia celebrada per la UE es van adoptar compromisos polítics per reduir la demanda voluntàriament la demanda de gas. Per això, Entra incentiva el compliment i l’acceleració de l’assoliment d’aquests objectius establerts a nivell europeu per aconseguir millores reals en la lluita per la transició energètica. Per exemple, s’estima que d’activar-se les esmentades solucions de flexibilitat es pot reduir la importació del gas d’origen rus en un 5%. En aquest sentit, es va argumentar també a la trobada que per reduir l’ús de combustibles fòssils cal possibilitar la flexibilitat dels recursos distribuïts. Per aquest motiu, s’incentiva la integració d’energies renovables i l’optimització del “mix” en la generació d’energies. A més a més, es dona suport a una millora de la “gestionabilitat” de la variabilitat de generació d’energia renovable des del costat de la demanda, així com a la seguretat del subministrament. Així doncs, empreses com Bassols Energia treballen dia a dia per fer possible una transició energètica cap a un model més sostenible que és cada cop més urgent.